Корисні властивості гречаного меду. Нектар, зібраний і оброблений бджолами із квіток гречки, перетворюється в гречаний мед з чуйним і незрівнянним смаком і ароматом. Якщо порівнювати гречаний мед з іншим квітковим медом, то можна сказати про те, що він не такий солодкий, він за смаком більше нагадує патоку.
А ось колір гречаного меду буває від мідно-червоного кольору з жовтим відтінком до темно фіолетового і навіть чорного кольору.
Але це не найголовніше. Важливіше те, що гречаний мед відрізняється від своїх побратимів тим, що має більш високі концентрації мікро — та макроелементів, а також рослинних антиоксидантів.
Гречаний мед, харчова цінність.
Очевидним фактом є те, що корисні властивості гречаного меду знайшли своє відображення в складному біохімічному складі.
У меді три головних компоненти: вода, глюкоза, фруктоза. Для того щоб було більш зрозуміло, як це позначається на цілющі та смакові якості меду, наведу певні цифри. Доведено, що фруктоза солодше сахарози на 70%, а ось сахароза солодше глюкоза.
Наприклад, у конюшини меду (мед світлого сорту) спостерігається найбільша пропорція фруктози по відношенню до глюкози. Тому продукт виходить дуже солодким. А ось темний мед, до таких відноситься і гречаний мед, має такі співвідношення фруктози до глюкози — 40% : 30%. Крім цього в такому меді більше антиоксидантів і вологи.
Які вітаміни входять до складу гречаного меду.
У гречаному меді міститься дуже небагато корисних для людського організму вітамінів. До його складу входять: рибофлавін, ніацин, тіамін, вітамін А, групи В (В5, В12, В8, В6, В9), а також вітаміни D, Е, З і фолієва кислота.
Мінеральні речовини.
Як вже говорилося трохи вище, в гречаному меді багато мікроелементів, порівняно, наприклад, з конюшини або липовим медом (мед світлих сортів). У ньому міститься: мідь, залізо, фосфор, сірка, магній, кальцій, титан, натрій, йод, бор, цинк, хлор, калій. Інший продукт, погодьтеся, навіть уявити важко з таким багатим мінеральним складом, як у гречаного меду.
Жирні кислоти.
У гречаному меді міститься кілька жирних кислот. Такі речовини необхідні кожному людському організму, але сам організм, на жаль, так і не навчився виробляти їх. Мова йде про Омега-6, іншими словами про лінолевої кислоти.
Крім того, що її можна знайти у гречаному меді, вона міститься ще в горіхах, гарбузового та соняшникового насіння, бобових та зернових культурах, змінах льону.
Поліненасичені жирні кислоти допомагають у розвитку нервової та мозкової системи, забезпечують здорове функціонування надниркових залоз і щитовидної залози, борються із запаленням та інфекціями, що регулюють артеріальний тиск, впливають ще на свертывыае6мость крові.
Користь гречаного меду.
Антиоксидантні властивості.
У гречаному меді містяться флавоніди і рослинні феноли, які довели свою антиокислювальну потужність. Дослідження показали, що вживаючи гречаний мед регулярно в невеликій кількості, тим самим можна було підвищити показники рівня антиоксидантів в крові, запобігти відкладення шкідливого холестерину і липидное пошкодження. А книзі Майкла Маррі «Енциклопедія Цілющих Продуктів» написано, що липидное пошкодження є першою причиною появи атеросклерозу.
А ось що стосується інших антиоксидантів, які містяться в гречаному меді, на їх рахунок з’явилася думка М. Бепенбома. Він каже, що концентрація поживних і важливих речовин гречаного меду порівнянна з деякими фруктами, овочами і томатами, в яких містяться антиоксиданти.
Загоюють і антисептичні властивості.
Гречаний мед може надавати дію, подібну медичним антисептиків. Його можна використовувати в якості лікувального засобу для обробки трофічних виразок, опіків і ран. Гречаний мед підсушує рани, поглинає воду, в результаті чого припиняється ріст бактерій і грибків у вогнищі запалення.
Гречаний мед — це натуральний продукт, який підвищує імунітет і вбиває бактерії. Однак багато його корисні властивості при пастеризації випаровуються. Тому в їжу рекомендується вживати продукт у свіжому вигляді, який не піддавався термічній обробці.
В останні роки популярністю гречаний мед став користуватися в США, де його оцінили по достоїнству. Як тільки підвищився попит на гречаний мед, виробництво гречаної крупи в Америці автоматично збільшилася.
Гречаний мед — джерело амінокислот.
У гречаному меді міститься сім найбільш важливих для організму амінокислот:
- Лізин, ефективно використовувати при герпесі.
- Триптофан заспокоїть нерви і вилікує безсоння.
- Метіонін знижує рівень шкідливого холестерину, а також відповідає за здоров’я і красу шкіри, волосся і нігтів.
- Гістидин володіє протизапальними властивостями.
- Цистеїн відповідає за швидкий ріст волосся, запобігає швидке старіння шкіри (особливо це стосується курців), завдяки цестину організм краще поглинає залізо, володіє загоюючими властивостями.
- Тирозин відповідає за гарний настрій. Корисна тирозининовая кислота для підвищення концентрації людям, які займаються спортом і розумовою працею.
- Глутамін живить всі наші клітини (покривають), і допомагає роботі кишечника.
Корисні властивості гречаного меду не нескінченні, але досить широкі. Адже не випадково такий мед коштує дуже дорого, але погодьтеся здоров’я наше — це взагалі безцінна річ.